Šetnja povodom Svjetskog dana srca

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Promotivna šetnja ulicama Bugojna, u povodu 29. septembra – Svjetskog dana srca, upriličena je jučer u našem gradu na inicijativu učenika i nastavnog osoblja Srednje stručne škole.

 

– Činjenica je da se svi trebamo više kretati, kako bismo održali naše zdravlje, prvenstveno zdravlje srca. Drago mi je da su ovu našu ideju podržali i gimnazijalci, kao i učenici Srednje tehničke škole, kazao je predsjednik Vijeća učenika Srednje stručne škole Ahmed Behrem.

Po riječima prof. Abdulaha Serezlije, manifestacija je realizovana s ciljem promocije tjelesne aktivnosti i zdravog življenja, s obzirom da „bolesti srca i krvnih sudova svake godine odnesu 17,3 miliona života“.

-Kretanje je najjeftiniji oblik vježbanja i dostupan je svim ljudima, tako da s današnje manifestacije šaljemo poruku svim građanima da praktikuju svakodnevnu šetnju. Na taj način, smanjit će rizik od moždanog i srčanog udara, i poboljšati svoje zdravlje, naglasio je prof. Serezlija.

Prigodnim riječima, on se na platou KSC-a obratio učenicima i, tom prilikom, naglasio značaj obilježavanja Svjetskog dana srca za sve građane, a posebno mlade ljude.

S ovog mjesta je i krenula promotivna šetnja, koja je obuhvatila nekoliko glavnih gradskih ulica u centru Bugojna.

Istim povodom, u organizaciji JU “Dom zdravlja” provedena je ulična akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska za sve zainteresovane građane.