Sezona grijanja počinje na vrijeme

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Pripreme za početak grijne sezone na području bugojanske općine su u toku. Iz preduzeća „Bade“, koje toplotnom energijom snabdijeva korisnike u stambenim zgradama u lamelama i naselju Nugle nabavili su dovoljne količine ogrjevnog drveta za skoro cijelu sezonu.

– U toku naredne sedmice vršit će se hladne probe i grijanje bi trebalo startati na vrijeme, 15. oktobra. Zainteresiranost građana za korištenje toplotne energije u naselju Lamele je zadovoljavajuće, dok je u Nuglama ugovor do sada potpisalo oko stotinu korisnika, što je mali broj. U ovom naselju će se za sve stanare grijanje pustiti 15. oktobra i trajat će petnaest dana, za one koji još uvijek nisu potpisali ugovor . Ukoliko u tih petnaest dana zainteresirani vlasnici stanova za centralno grijanje ne potpišu ugovor biće isključeni iz sistema- riječi su Adnana Karadže, vlasnika preduzeća „Bade“.

Inače, cijena grijanja, kod pomenutog isporučioca je ostala ista kao i protekle godine i iznosi 2,20 KM plus PDV po metru kvadratnom za korisnike u stanovima, te 3,60 KM plus PDV za vlasnike poslovnih prostora.

Za 240 korisnika u Vrbas naselju sezona grijanja će po riječima odgovornih u preduzeću „Kvatro“ d.o.o., koje je isporučilac toplotne energije počet će već 10. oktobra. Prije toga biće izvršene hladne i tople probe sistema. Ovo je preduzeće pripremilo dovoljne količine drva i uglja i sezona grijanja, ističu, može početi već danas. Cijena grijanja ostala je ista i iznosi 2,20 KM plus PDV.

Na lageru bugojanske Šumarije po riječima upravnika Nedžada Haračića, ima dovoljno ogrjevnog drveta, koje se redovno distribuira lokalnom stanovništvu i drugim subjektima. Do sredine narednog mjeseca biće distribuirano 400 metara kubnih ogrjevnog drveta po ranije potpisanim ugovorima, a do kraja oktobra u planu je da se na kućne adrese dopreme sve ugovorene količine drveta. Cijena je ostala ista. Jedan prostorni metar ogrjevnog drveta oblovine sa uračunatim PDV-om iznosi 62,36 KM, dok metar izrezanih drva košta 69,38 maraka. U Šumariji se nadaju da neće biti promjene cijene ogrjevnog drveta. To bi se moglo desiti samo ako dođe do poskupljenja nafte na tržištu. U tom slučaju došlo bi do neznatnog povećanja cijene drveta. Takođe, u ovom preduzeću ističu da nebi trebalo biti problema oko snabdijevanja i isporuke ogrjevnog drveta lokalnom stanovništvu i drugim subjektima u gradu ni u narednoj 2016. godini.

U Rudniku uglja Gračanica raspolažu sa dovoljnim količinama uglja za isporuku kupcima i garantuju blagovremenu isporuku – najduže sedam dana od dana uplate. Cijene ovog energenta u gračaničkom rudniku se nisu mijenjale od 2011. godine i kreću se od 70 do 95 KM u zavisnosti od toga koja se vrsta uglja od ukupno šest , kupuje. U RU Gračanica ističu da je potražnja uglja od strane kupaca u ovoj godini na nivou one iz prošlih godina.