Slovencima međunarodni turnir „Rukomet je moja budućnost“, naši sedmi

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Rukometna reprezentacija Slovenije do 19 godina pobjednik je 5. Međunarodnog turnira „Rukomet je moja budućnost“, koji se u protekla četiri dana igrao u bugojanskoj dvorani KSC-a, a pod pokroviteljstvom Rukometnog saveza Katar.

U nedjelju, četvrtog dana odigrane su utakmice za plasman. U lijepom dekoru sa više od hiljadu posjetilaca na tribinama sportske dvorane KSC-a odigrana je finalna utakmica ovogodišnjeg turnira.

U finalu reprezentacija Slovenije je sa 23:22 savladala ekipu Poljske. Mada su u prvih 30 minuta Slovenci odigrali odlično u odbrani i efikasno u napadu i stekli prednost od šest golova razlike 16:10, strpljivom i požrtvovanom igrom Poljaci su iz minute u minutu topili prednost protivnika i na kraju se odigrao veoma uzbudljiv finiš, u kojem su Slovenci ipak uspjeli sačuvati prednost te sa konačnih 23:22 doći do pobjede i novog uspjeha na turniru u Bugojnu.

Objektivno i ove godine mladi rukometaši Slovenije su pokazali najviše. U finalnoj utakmici 13 rukometaša slovenske reprezentacije se upisalo u strijelce a sa četiri gola najefikasniji je bio Miha Kavčić. Po tri su dodali Makuc Domen i Miha Kotar. Kod Poljaka šest golova postigao je Patrik Mauer, a pet je dodao Kamil Adamčik.

Prije finalne, odigrana je utakmica za treće mjesto , a reprezentacija Hrvatske je bez problema savladala selekciju Austrije sa 42:31. Već nakon prvog poluvremena, koji su reprezentativci Hrvatske riješili u svoju korist rezultatom 25:15 bilo je riješeno pitanje pobjednika. Čak 12 rukometaša pobjedničke ekipe upisalo se u strijelce. Sa osam golova najefikasniji je bio Marino Vulić. Po šest su dodali Danijel Vusić i Halil Jaganjac, koji je bio i među najboljim strijelcima bugojanskog turnira.

Za najboljeg golama turnira proglašen je Marek Bartošik (Poljska). Najbolji strijelac sa 54 gola je Mihael Kusio (Švicarska), dok je najbolji igrač Makuc Domen (Slovenija).

Naša reprezentacija optrećena brojnim problemima na kraju zauzela je 7. mjesto pobijedivši posljednjeg dana selekciju Qatara sa 31:25, na poluvremenu 14:12. Bugojanci su na djelu mogli vidjeti i BH reprezentativca iz redova RK Iskra. Aldin Hadžiabdić je, utisak je, svojom igrom opravdao očekivanja.

Prvi čovjek organizacije turnira, predsjednik OO Asim Šahman je veoma zadovoljan ovogodišnjim turnirom, ali ne i odnosom RS BiH prema ovim kategorijama mladih BH rukometaša. Najavljuje dogodine još jači turnir „Rukomet je moja budućnost“.

U utakmici za 5. mjesto Švicarska je savladala Makedoniju 38:20.

Konačan plasman reprezentacija na 5. međunarodnom turniru „Rukomet je moja budućnost“ je sljedeći : 1. Slovenija, 2. Poljska, 3. Hrvatska, 4. Austrija, 5. Švicarska, 6. Makedonija, 7. Bosna i Hercegovina, 8. Qatar.