Službena posjeta potpredsjednice FBiH Posavskom kantonu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović jučer je posjetila Posavski kanton gdje je, najprije u Orašju, razgovarala s premijerom Vlade Posavskog kantona Marijanom Klaićem i njegovim saradnicima, a potom je posjetila i Domaljevac i sjedište zakonodavne vlasti – Skupštinu Posavskog kantona.

– Htjeli smo najprije da se informišemo o stanju u Posavskom kantonu, kako funkcioniše, koji su problemi te planovi, kako bi vidjeli koje su potrebe ovoga područja. Ovakva je komunikacija kabineta potpredsjednice FBiH i Vlade Posavskog kantona potrebna, kako bismo vidjeli što mi možemo učiniti za ovo područje – kazala je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović.

Dodala je kako je posjet tim značajniji jer je njezin Kabinet ranije prema Domu naroda uputio inicijativu koja je proslijeđena Skupštinama određenih kantona u kojima postoji neusklađenost s Ustavom Federacije BiH po pitanju konstitutivnosti sva tri naroda i po pitanju službenih jezika BiH.

-Došla sam vidjeti u kojoj je fazi ta inicijativa usklađivanja Ustava kantona s Ustavom FBiH – izjavila je potpredsjednica FBiH.

-Potpredsjednicu smo informisali o stanju u Posavskom kantonu, posebno oko usklađivanja Ustava kantona s Ustavom F BiH. Vjerujem da ćemo u ovoj godini završiti izmjene Ustava, odnosno uskladiti ga s Ustavom F BiH, što očekujemo i na području drugih kantona do kraja godine, kada očekujemo da bi BiH trebala dobiti status kandidata za ulazak u Europsku uniju – istakao je predsjednik Skupštine Posavskog kantona, Joso Marković.

Nakon Skupštine, potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, posjetila je općinu Orašje gdje je razgovarala sa načelnikom Stankom Vincetićem. Tokom posjete Orašju, potpredsjednica je obišla i Kantonalnu bolnicu u Orašju gdje je sa direkoricom bolnice dr. Ružicom Vukić, razgovarala o aktuelnim temama iz oblasti zdravstvenog sektora.

Potpredsjednica FBiH posjetila je i Medžlis islamske zajednice u Orašju te razgovarala sa glavnim imamom Salimom ef. Kanlićem. Nakon sastanka, delegacija je položila cvijeće na mezar nekadašnjeg predsjednika Stranke demokratske akcije BiH, Sulejmana Tihića.

Uslijedio je i sastanak sa glavnim imamom Medžlisa IZ Odžak, Fahrudinom ef. Mujanovićem, te posjeta UG “Sumeja” Odžak.