Sretan Dan prosvjetnih radnika!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bosni i Hercegovini i svijetu se obilježava Svjetski dan prosvjetnih radnika, s ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora. Dan prosvjetnih radnika na prigodan način obilježen je i u obrazovnim ustanovama u našem gradu. Bila je ovo prilika da se podsjeti na značaj i ulogu prosvjetnih radnika, a danas su u Travniku dodijeljena i priznanja prosvjetnim radnicima i sindikalnim aktivistima.

UNESCO je proglasio 5. oktobar Svjetskim danom učitelja 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine, kada je potpisana Preporuka o statusu prosvjetnih radnika. U BiH se ovaj datum obilježava od 1999. godine.

Na Svjetski dan prosvjetnih radnika treba podsjetiti se na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece. Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija. To je umjetnost razvijanja dječjeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.

Prema UNESCO-u, Svjetski dan prosvjetnih radnika je prilika da se pokaže da je rad profesora prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Taj dan također je dobra prilika da se interes javnosti usmjeri na ulogu profesora širom svijeta i na njihovu važnost u društvu.

Širom svijeta na ovaj datum govori se o nezahvalnoj poziciji profesora, problemima s kojim se svakodnevno susreće u radu, o nepovoljnim uslovima rada nastavnika, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći.