Svjetski dan radija – 13. februar

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Bez obzira na ubrzani razvoj savremenih tehnologija komuniciranja, radio još uvijek ostaje najrasprostranjeniji medij. Zbog toga je Unesco 2011. godine utvrdio Svjetski dan radija i to 13. februara jer  je 1946. godine prvi put emitovan program Radija UN. Radio Bugojno postoji od 1969.godine i spada u red najstarijih radio stanica u BiH. Od tada kontinuirano se emituje program, a tokom ratnih godina, samo nekoliko kraćih zastoja zabilježeno je  u emitovanju programa.
 

 
 
Radio koristi oko 95% svjetskog stanovništva jer tehnologija koju zahtjeva je pristupačnija i jednostavnija, pa radio prenosi mogu dosegnuti i do najudaljenijih zajednica. Prema istraživanjima čak 75% domaćinstava u zemljama u razvoju posjeduje bar jedan radio prijemnik.
 
Kroz dugu historiju radija možemo naići na malo poznate činjenice o njegovom razvoju. Naime, Giljermo Markoni se smatra „ocem radija“ jer je 1896. godine obavio prvi radio prenos, međutim on nije slao glas već radio signale. Prvi eksperimenti sa prijenosom glasa su počeli tek poslije 1900. godine.
Markoni je 1909. godine dobio Nobelovu nagradu za „doprinos u razvoju bežičnih tehnologija“.
 
Doprinos Nikole Tesle razvoju radija je malo poznat jer se do 1943. godine smatralo da su njegovi nacrti za dizajn radija ustvari kopija Markonijevih. Međutim dokazano je da je on još 1892. godine stvorio nacrt za prvi radio.
1922. godine u Velikoj Britaniji je uvedena radio licenca koja je koštala 50 penija. I ako niste imali ovu licencu, niste mogli da slušate radio program.
 
Prva komercijalna radio stanica otvorena je u Holandiji, 1919. godine i njen nagli uspeh označio je početak „zlatne ere“ radija. U ovom periodu su postale popularne i radio drame, poznatije pod nazivom sapunice.
Za vrijeme II Svjetskog rata radio je bio osnovno sredstvo prenošenja vesti. A „Tokijska ruža“ je bila ime japanske emiterke koja je slala anti-Američke poruke, putem radija, trupama na Pacifiku.
 
Tranzistor je počeo da se proizvodi 1954. godine, on je bio modernija, manja i mobilnija verzija radio prijemnika. Do 1980. godine počeli su da se proizvode kasetofoni i vokmeni stilizovani za slušanje muzike i “puštanje” kaseta.
 
Razvoj radija je ometen razvojem televizije, pa je radijski program morao da se prilagodi potražnji tržišta. Zbog toga danas mnogo više uspevaju tematizirane radio stanice.
Dolaskom 21. vijeka radio se proširio i na satelitska i internet tržišta, pa je njegovo korištenje i utjecaj još rasprostranjeniji.
 
Podsjetimo još jednom, Radio Bugojno postoji od 1969.godine i  medju najstarijim je  radio stanicama u BiH. Od tada do danas, kontinuirano se emituje program, a tokom ratnih godina, samo nekoliko kraćih zastoja zabilježeno je u emitovanju programa.
Prateći savremene tehnologije u skladu s vlastitim mogućnostima od prošle godine i slušaoci širom svijeta mogu pratiti online Radio Bugojno.