TREŠNJA – MALI PLOD VELIKOG ZDRAVLJA

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Miris ljeta i prve naznake toplijih dana mnoge asociraju na jedan od najomiljenijih voćnih plodova – trešnju. Osim što je izuzetno ukusna i osvježavajuća, trešnja je prava riznica zdravlja i zaslužuje posebno mjesto u ishrani svakoga od nas.

Nutritivna bomba u crvenom ruhu

Trešnja je bogata vitaminima A, C i E, kao i mineralima poput kalija, kalcija, magnezija i željeza. Naročito se izdvaja po visokom sadržaju antioksidansa – antocijanina, koji joj daju karakterističnu crvenu boju i snažna protivupalna svojstva.

Blagodati za srce i krvne sudove

Zahvaljujući antocijaninima i kaliju, redovno konzumiranje trešanja doprinosi snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju funkcije krvnih sudova. Pomaže u regulaciji lošeg holesterola i čuva zdravlje srca.

Prirodni saveznik protiv upala

Trešnje djeluju poput prirodnog analgetika. Osobe koje pate od artritisa, gihta ili hroničnih upalnih procesa mogu osjetiti olakšanje uz redovno konzumiranje ovog voća. Studije pokazuju da trešnje mogu smanjiti nivo mokraćne kiseline u krvi, što je ključno u borbi protiv gihta.

Pomoć u regulaciji sna

Zanimljivo je da trešnje sadrže melatonin – hormon koji reguliše ciklus spavanja. Konzumacija svježih trešanja ili prirodnog soka od trešanja može pomoći kod nesanice i poboljšati kvalitet sna.

Detoksikacija i regulacija probave

Trešnje su bogate vlaknima, što doprinosi boljoj probavi i čišćenju organizma. Istovremeno, njihova diuretička svojstva podstiču izbacivanje viška tečnosti i toksina iz tijela.

Niskokalorična užina

U 100 grama trešanja nalazi se oko 50 kalorija, što ih čini idealnim izborom za one koji vode računa o liniji. Osim što zasite, pružaju i prirodni osjećaj svježine i zadovoljstva.

Trešnja nije samo voće koje podsjeća na djetinjstvo i bezbrižne dane, već i moćni prirodni saveznik u očuvanju zdravlja. Iskoristimo sezonu i uživajmo u ovom crvenom daru prirode – naše tijelo će nam biti zahvalno.