U bugojanskoj Gimnaziji upriličena „Živa biblioteka“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) danas je u bugojanskoj Gimnaziji upriličena „Živa biblioteka“.

 

Projekt implementira CRS (Catholic Relief Services) s Fondacijom Mozaik, Caritasom BiH, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banja Luke i Međureligijskim vijećem u BiH.

Kako je kazao predstavnik Helsinškog parlamenta građana Banja Luke Aleksandar Žolja, radi se o projektu kojim se, na inovativan način, promovišu ljudska prava, ravnopravnost i tolerancija.

– Htjeli smo da skrenemo pažnju mladim ljudima na tamnu stranu rata i njegove posljedice. Jer, današnja omladina je rođena iza rata i nema pravu sliku o onome što se dešavalo u BiH – naglasio je.

Knjige u projektu, dodaje, predstavljaju ljude-žrtve rata, koji prepričavaju učesnicima svoje sudbine.

-Imamo „knjigu“ koja traži 25 članova svoje uže porodice, ženu koja je izgubila brata u ratu, ratnog veterana, franjevca-mirovnog aktivistu, povratnicu i slijepu osobu- žrtvu porodičnog nasilja. Niko od njih ne šalje poruku mržnje, nego poruke međusobnog dijaloga, suživota i mira – istakao je Žolja. 

Projekt PRO-Budućnost provodi se četvrtu godinu u šezdeset bh zajednica, u kojima je već održano petnaestak „Živih biblioteka“.

Dosad je predstavljen u Modriči, Odžaku, Doboju, Istočnom Sarajevu, Goraždu, Bratuncu i nekim drugim općinama.

U utorak, 28. marta, ova aktivnost bit će  organizovana u Jablanici, a u planu je da se projekt „Živa biblioteka“ nastavi i iduće godine.

Cilj je da se postigne održiv i dugotrajan mir i izgradi međusobno povjerenje među građanima, kao preduslov za ostvarivanje promjena u društvu, koje će omogućiti bolji život svim narodima u BiH.