U Bugojnu otvorena izložba slika Hajrudina Hazima Ćišića

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U utorak je u Umjetničkoj galeriji KSC-a u Bugojnu svečano otvorena izložba slika Hajrudina-Hazima Ćišića.

Izložba je upriličena u povodu 1.marta, Dana nezavisnosti BiH i 8.marta, Dana žena. O bogatom umjetničkom opusu bugojanskog slikara govorila je prof.Senada Milanović.

-Ova izložba je retrospektiva Ćišićevih umjetničkih djela od 80-tih godina do danas, od akademskog izraza do apstrakcije. Jedna je u nizu koje je tokom svog bogatog stvaralačkog rada organizirao u brojnim gradovima BiH, ali inostranstva – rekla je prof.Senada Milanović. Podsjetila je na Ćišićev doprinos u likovnom stvaralaštvu, te naglasila kako su brojni kritičari pisali o umjetničkom opusu ovog bugojanskog slikara.

Hajrudin-Hazim Ćišić zahvalio se svojim sugrađanima koji su u velikom broju prisutvovali ovom kulturnom dogadjaju.

-Izložbe i druga kulturna dešavanja u Bugojnu imaju svoju stalnu publiku, a to je svojevrsna podrška umjetničkom stvaralaštvu, kakvu nemaju ni mnogo veći gradovi – rekao je autor izložbe, Hajrudin-Hazim Ćišić.

Osvrnuvši se na Ćišićev dugogodišnji pedagoški rad i umjetničko stvaralaštvo, načelnik Hasan Ajkunić izložbu je proglasio otvorenom.

Hajrudin – Hazim Ćišić je rođen 1934. godine u Mostaru, a od šezdesetih godina živi i radi u Bugojnu. Školu za primijenjenu umjetnost i Pedagošku akademiju- likovni smjer završio je u Sarajevu. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja likovnih umjetnika Skopaljske doline u Bugojnu. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je daleke 1959.godine u Konjicu, i od tada svoja umjetnička djela izlaže na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u BIH i inostranstvu.Ljubitelji umjetnosti izložbenu postavku slika Hajrudina – Hazima Ćišića u Bugojnu moći će pogledati do 10.marta ove godine.