U organizaciji HKD “Napredak” u Bugojnu održan Pokladni karneval

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Podružnica HKD “Napredak” Bugojno organizovala je jučer u našem gradu tradicionalni Pokladni karneval koji je, i ovaj put, privukao veliku pažnju građana.

 

Maškare su ponovo u Bugojno donijele radost muzike i plesa, pregršt darova i trenutke koji će se pamtiti do narednog karnevala.

Rasplesana pokladna povorka uživala je u šetnji gradom, pozdravljena od strane brojnih posjetilaca koje je jučerašnje sunce izmamilo na ulice.

U zabavnom dijelu programa učestvovali su članovi Napretkovih sekcija, Tamburaškog sastava “Zlatne žice”, Folklornog ansambla, Limene glazbe, kao i muzički bendovi i mažoretkinje.

Cjelokupan dojam upotpunile su maštovite kreacije i kostimi učesnika, kao i pjesma, razdraganost i vedrina koju su prenosili oko sebe.

Pokrovitelj događaja bila je Općina Bugojno, odnosno načelnik Hasan Ajkunić i predsjedavajući Općinskog vijeća Igor Vrljić, a pomoć u organizaciji Pokladnog karnevala pružili su i brojni sponzori.

Na simboličan način, načelnik Ajkunić je predao ključeve grada kralju karnevala i maškarama u čijem će vlasništvu, kako se čulo, ostati za vrijeme trajanja karnevalskih dana.

Nezaobilazni dio karnevalske svečanosti bio je čin proglašenja najboljih maski, za koje je organizator obezbijedio vrijedne nagrade.

Stručni žiri u kojem su bili Nina Miličević Duvnjak, Violeta Viki Gašpar i Vahid Duraković imao je pune ruke posla.

Na kraju su, ipak, bili saglasni da specijalna nagrada bude uručena učesniku u kostimu “Roko”.

Treće mjesto osvojila je grupa “Pomfrit”, drugo grupa “Evropska unija”, dok je nagradu za prvo mjesto osvojila grupa “Kokice – popcorn”.

Pokladni karneval završen je tradicionalnim paljenjem Krnje, lutka koji simbolizuje sve što je bilo loše u prošloj godini.

Recimo još da je u Hrvatskom domu u Kandiji jučer organizovan “Bal pod maskama”.