Udruženje “DONNA” Bugojno učestvovalo u trci/šetnji za ozdravljenje “Race for the cure”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Udruženje oboljelih i liječenih od karcinoma “DONNA” Bugojno, zajedno sa 22 nevladine organizacije iz 21 grada BiH, učestvovalo je na ovogodišnjoj 10. jubilarnoj trci-šetnji za ozdravljenje ”Race for the cure” koja je održana na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.

280 žena iz Bugojna svojim učešćem nastojale su da pomognu u podizanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke. Humanitarna aktivnost pod motom ”Zajedno smo jedno” organizovana je u cilju podizanja svijesti u borbi protiv karcinoma dojke u BiH. Udruženje oboljelih i liječenih od karcinoma dojke  “DONNA” Bugojno ove godine proslavlja 11 godina svog postojanja, a primarni cilj je osnaživanje i unaprijeđenje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, istakla je predsjednica Nihada Hadžić. 

Karcinom dojke ne moze se spriječiti, ali se moze izliječiti ranim otkrivanjem i dijagnostikom. Da bi se u tome uspjelo, neophodno je napraviti nacionalni program u borbi protiv otkrivanja ove opake bolesti, istakla je doktorica Berka Begović.

Registracije učesnika ovog događaja u bosanskohercegovačkim gradovima počele su 9. septembra, a sva prikupljena sredstva bit će usmjerena na kupovinu poklon paketića za svaku novooperisanu ženu u BiH, kao i na besplatne mamografske preglede u ruralnim dijelovima zemlje.