Udruženje pčelara „Kalin“ održalo Izbornu skupštinu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Na području Bugojna u posljednjih par godina aktivno djeluje Udruženje pčelara „Kalin“.

Zimsku pauzu članovi ovog Udruženja nedavno su iskoristili za uspješnu organizaciju Izborne Skupštine, te planiranje aktivnosti sa kojima će startati početkom proljeća. U posljednje tri godine Udruženje pčelara „Kalin“ udvostručilo je broj članova, a za novog-starog predsjednika na protekloj skupštini izabran je Fehret Muratspahić . Nadzorni odbor je ostao u istom sastavu, dok je na čelu novog Upravnog odbora Semin Dadić.

Protekla kišovita i za pčelare vrlo loša godina, kao i izuzetno hlada zima, po riječima Muratspahića ostavit će značajne posljedice u pčelinjacima. Pčelari vrše pripreme za proljeće ali već sada ima naznaka da su kod pojedinih pčalara stradala brojna društva. Zbirni podaci o broju stradalih košnica biće poznati za mjesec dana kada bude obavljen klinički pregled svih pčelinjaka.

Inače, Udruženje pčelara „Kalin“ broji preko 50 aktivnih članova sa preko 2 200 košnica. Iz godine u godinu Udruženje nastoji povećati prvenstveno broj košnica, ali i novih članova. Procjene govore da na području Bugojna djeluje još oko 20-tak pčelara, i to uglavnom onih koji imaju manji broj košnica, a iz Udruženja i ovom prilikom upućuju poziv da im se pridruže .