Udruženje Polet organizovalo predavanje o prevenciji malignih oboljenja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Jučer je u Centru za kulturu u Gornjem Vakufu-Uskoplju održano predavanje na teme: Edukacija i prevencija, Karcinom dojke i ostala maligna oboljenja, Za zdrave dojke, pregled i samopregled.

Predavanje je organiziralo novoosnovano Udruženje Polet koje okuplja oboljele i liječene od karcinoma dojke. O karcinomu dojke, ali i drugim malignim oboljenjima, prevenciji bolesti govorili su specijalisti: onkolog dr.Aida Tatarević-Šuko, radiolog dr.Berka Begović, dr.Hidajeta Supur- Zukić, ginekolog, psiholog dr.Katarina Mravak, neuropsihijatar dr.Katica Nikolić, te hirurg dr.Hasan Muminagić. Karcinom dojke jedan je od vodećih malignoma i uzroka smrtnosti kod žena, rečeno je tokom predavanja. Poseban akcent stavljen je na rano otkrivanje raka ne samo dojke, nego i ostalih karcinoma, jer to je, kako je rečeno, i jedini oblik prevencije ove bolesti. Istaknuta je važnost samopregleda dojke, ali i obavljanje drugih dijagnostičkih pretraga kako bi bolest bila otkrivena u najranijoj fazi.

-Ovo predavanje jedna je od prvih aktivnosti novoosnovanog Udruženja Polet iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Formirano prije dva mjeseca u sklopu aktivnosti UdrugeTradicija Dobrošin, koja postoji od 2014.godine i koja okuplja oko 100 aktivnih članova. Osim njegovanja tradicije i kulturno-historijske baštine, Udruga Tradicija njeguje i humanitarni rad, pa je novo udruženje formirano kao nastojanje da se pomogne oboljelim i liječenim od karcinoma dojke, ali i da ukažemo na značaj prevencije ove maligne bolesti – istakla je predsjednica Udruženja Polet Dragica Kubat, koja se prije dvanaest godina i sama suočila sa ovom bolešću.

Predavanju, u organizaciji Udruženja Polet, prisustvovali su brojni gosti iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Bugojna, Jajca i Livna.Osim edukacije, ovom prilikom, posjetiocima je predstavljena folklorna tradicija ovih krajeva.

gv predavanje 1gv predavanje 2gv predavanje 3gv predavanje 4gv predavanje 5gv predavanje 6gv predavanje 7gv predavanje 8gv predavanje

Popularni članci