Uzgajivači ovaca iz Švedske zainteresovani za saradnju s bugojanskim farmerima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bugojnu boravi grupa farmera iz Švedske, kojima je domaćin Udruženje ovčara i kozara iz našeg grada.

 

S ciljem razmjene iskustava u uzgoju ovaca i sagledavanja mogućnosti za unapređenje ostvarene saradnje, posjetu su inicirali predstavnici Tvornice za proizvodnju krzna „Donnia Trade“, koji su u BiH prisutni već četrnaest godina.

– Ja i moj brat smo došli na ideju da organizujemo ovaj susret švedskih i bugojanskih farmera. Gosti su, zapravo, naše mušterije koje u Švedskoj imaju ovce, čiju kožu mi obrađujemo ovdje u Bugojnu, kazala je Katarina Ugrinovska, kćerka vlasnika preduzeća „Donnia Trade“.

Zamisao je, dodaje, da se u Bugojno uveze manji broj ovaca iz Švedske te da se, u slučaju da se pokaže da im novi uslovi odgovaraju, na prostor naše općine uvede jedna nova vrsta koja nudi ogromne potencijale u proizvodnji krzna i razvoju mesne industrije.

Ova ideja je naišla na odobravanje švedskih farmera, koji su iskazali interes da se aktivnosti na tome planu nastave.

-Vidjeli smo mnoge interesantne stvari, razmijenili iskustva, i svi smo nešto naučili. Nadam da će i farmeri iz Bugojna doći u Švedsku, rekao je Krister Nilsson.

Više informacija o stanju u ovčarstvu na teritoriji bugojanske općine gosti su dobili od predsjednika Udruženja ovčara i kozara Jusufa Delića, na njegovoj farmi ovaca u Golom Brdu.

Posjetili su, također, gornjovakufsko naselje Lužani i upoznali se s radom eko-farme, čiji je vlasnik Nijaz Tihak.