Više od 5000 učesnika na Maršu mira

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Više od pet hiljada učesnika Marša mira 2016. jutros je krenulo na put dug više od 100 kilometara od Nezuka do Potočara u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine.

Učesnici koji su krenuli trasom poznatom kao “Put spasa” ističu da je pješačenje fizički naporno, ali da je to najmanje što mogu učiniti za nevine žrtve koje je u potrazi za spasom smrt zadesila prije 21 godinu.

“Kada je riječ o logistici, mi smo uspjeli sve pokriti. Kampovi i trase su spremne, a sumnjiva područja su obilježena. Sada je sve na učesnicima Marša mira koji trebaju da se pridržavaju naših uputa”, kazao je predsjednik Pododbora Marša mira 2016. Munir Habibović.

U ime Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Bugojno na”Marš mira 2016.” krenuli su Edhem Ćehaja, Sefer Velić, Semir Velić i Mirsad Djugum.

Učesnici Marša mira 2016. ispred Memorijalnog centra u Potočarima trebali bi stići u nedjelju oko 17 sati, gdje će im se pridružiti, između ostalih, 500 motorista iz Sarajeva, pet ultramaratonaca iz Vukovara, učesnici Marša mira Žepa – Potočari, 250 učesnika biciklističkog maratona Bihać – Potočari 2016. te mnogi drugi.

Svi oni će 11. jula imati priliku u Memorijalnom centru u Potočarima prisustvovati komemoraciji i kolektivnom ukopu identifikovanih žrtava genocida, njih 127, među kojima je 12 maloljetnih osoba. Najmlađa žrtva je Avdija Memić koji je imao 14 godina, dok je najstariji Mustafa Hadžović kojeg je smrt zadesila u 77. godini.