Za Dan šehida u MZ Vesela kod Bugojna, otkriva se spomen obilježje za 30 šehida

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Drugog dana Ramazanskog bajrama, za Dan šehida, u MZ Vesela biće otvoreno šehidsko spomen obilježje, koje će trajno podsjećati na poginule borce- šehide ove mjesne zajednice.

Jedna od najmnogoljudnijih mjesnih zajednica na području općine Bugojno u proteklom ratu dala je 30 poginulih boraca- šehida Armije Republike Bosne i Hercegovine.

-U želji da se doprinos naših očeva, sinova, dajdži, amiđa, naših komšija i prijatelja nikada ne zaboravi, prije dvije godine pokrenute su aktivnosti na izgradnji šehidskog spomen obilježja.Visina budućeg spomen obilježja je 4,5 metra, a prečnik 3 metra. Osnovu spomen obilježja čini 30 šehidskih nišana sa imenima i prezimenima šehida Vesele. U izgradnju obilježja utrošeno je nešto više od 23.000 KM, uglavnom od donatorskih sredstava – kaže Kemal Lipovac, predsjednik Organizacionog odbora za izgradnju šehidskog spomen obilježja u Veseloj.

Manifestacija otvaranja šehidskog spomen obilježja u MZ Vesela počinje u subotu u 12 sati . Nakon obraćanja predstavnika Organizacionog odbora, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, medžlisa Bugojno i muftijstva travničkog u 12,45 sati šehidsko spomen obilježje će biti otkriveno. Učinit će to roditelji poginulih boraca- šehida Vesele, nakon čega će biti proučena dova, jasini-i šerif i podne namaz u mjesnoj džamiji u Veseloj.