ČOKOLADNI LAVA KOLAČ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

SASTOJCI ZA 4 PORCIJE

  • 170 g čokolade za kuhanje
  • 115 g maslaca
  • 4 jaja sobne temperature
  • 40 g šećera +  1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 35 g glatkog brašna
  • 10 g nezaslađenog kakaa

 

 

PRIPREMA

Napomena: navedeni sastojci su dovoljni za 4 veća ramekina (promjer 11 cm).

Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se smjesa malo prohladi.

Jaja i šećer kratko izmutite pjenjačom. Dodajte sol, a zatim umiješajte prohlađenu smjesu čokolade i maslaca. Na kraju dodajte prosijano brašno i kakao pa sve još jednom lagano izmiješajte.

Ramekine (keramičke pekače) namastite i obložite posipajte mješavinom oštrog brašna i kakaa.

Kada koristimo samo brašno, stijenke mogu ostati bijele na nekim mjestima ili ako koristimo samo kakao, ponekad izgledaju „zagoreno“ i tamno tako da je kombinacija brašna i kakaa idealna!

Savršeni Lava kolačići izgledaju udubljeno u sredini, a rubovi su im lagano uzdignuti i pečeni poput biskvita.
Čokoladnu smjesu ulijte u ramekine (keramičke posudice). Ukoliko nemate ramekine Lava kolačiće možete peći i u kalupima za muffine.

Lava kolačiće pecite 8-10 minuta na 200°C. Važno je da ih ne prepečete! Kolačići moraju biti mekani na dodir kako bi im sredina bila tekuća. Savršeni Lava kolačići izgledaju udubljeno u sredini, a rubovi su im lagano uzdignuti i pečeni poput biskvita. Ako kolačiće pečete u kalupima za muffine ili ramekinima manjih dimenzija skratite vrijeme pečenja. za nekoliko minuta.

Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com