SASTOJCI ZA 4 PORCIJE
- 170 g čokolade za kuhanje
- 115 g maslaca
- 4 jaja sobne temperature
- 40 g šećera + 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 35 g glatkog brašna
- 10 g nezaslađenog kakaa
PRIPREMA
Napomena: navedeni sastojci su dovoljni za 4 veća ramekina (promjer 11 cm).
Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se smjesa malo prohladi.
Jaja i šećer kratko izmutite pjenjačom. Dodajte sol, a zatim umiješajte prohlađenu smjesu čokolade i maslaca. Na kraju dodajte prosijano brašno i kakao pa sve još jednom lagano izmiješajte.
Ramekine (keramičke pekače) namastite i obložite posipajte mješavinom oštrog brašna i kakaa.
Kada koristimo samo brašno, stijenke mogu ostati bijele na nekim mjestima ili ako koristimo samo kakao, ponekad izgledaju „zagoreno“ i tamno tako da je kombinacija brašna i kakaa idealna!
Savršeni Lava kolačići izgledaju udubljeno u sredini, a rubovi su im lagano uzdignuti i pečeni poput biskvita.
Čokoladnu smjesu ulijte u ramekine (keramičke posudice). Ukoliko nemate ramekine Lava kolačiće možete peći i u kalupima za muffine.
Lava kolačiće pecite 8-10 minuta na 200°C. Važno je da ih ne prepečete! Kolačići moraju biti mekani na dodir kako bi im sredina bila tekuća. Savršeni Lava kolačići izgledaju udubljeno u sredini, a rubovi su im lagano uzdignuti i pečeni poput biskvita. Ako kolačiće pečete u kalupima za muffine ili ramekinima manjih dimenzija skratite vrijeme pečenja. za nekoliko minuta.
Jannette Razum
Slatki svijet torti i kolača
WEB: www.slatkisvijet.com