Novi slučaj stradanja divljači u krivolovu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Novi slučaj stradanja divljači u krivolovu zabilježen je na području bugojanske općine. U prošlu nedjelju, 21. februara, kod Zlatarice na Rostovu pronađena je srna s ranom u području vrata, koja je usljed zadobijenih povreda isti dan uginula u Veterinarskoj stanici Bugojno.

 

Srnu su pronašli ribočuvari, prilikom redovne kontrole na rijeci Vitini, koji su o tome odmah obavijestili policiju. Ranjena životinja je potom prevezena do Veterinarske stanice, gdje je dva sata kasnije i uginula, s obzirom da je primljena u veoma teškom stanju i s dvije prostrijelne rane u dijelu donje vilice.

Kako saznajemo, u Lovačkom društvu „Koprivnica“ provode kontinuirane aktivnosti, s ciljem spriječavanja krivolova. Međutim, taj problem je i dalje prisutan, zbog čega se u budućnosti planiraju poduzeti još intenzivnije mjere, radi prevencije sve izraženije pojave u lovištima. Posljednji čin krivolova je tim teži, jer se radi o srnećoj jedinki, čiji je odstrijel u ovom periodu godine zakonom zabranjen.

Mustafa Bašić, predsjednik bugojanskog LD-a, ističe da se u ovom slučaju radilo o perspektivnoj ženki, koja je bila bremenita a na svijet je trebala donijeti dvoje mladih. Da stvar bude još gora, aktuelna je i zabrana izlaska kerova tokom bilo kojeg organizovanog lova. Dakle, divljač bi trebala u potpunosti da je zaštićena, što očito nije, uzmu li se u obzir posljedice krivolova u rejonu Rostova.

U LD-u se nadaju da će počinilac biti pronađen i sankcionisan na način kako je to predviđeno aktuelnim zakonima koji tretiraju oblast lovstva. O problemu krivolova razgovarat će se i na sjednici članova Izvršnog odbora LD-a „Koprivnica“, koja je najavljena za idući petak.

Prema informaciji koju smo dobili od sekretara LD „Koprivnica“ Mehe Hadžibegovića, trenutno se vode sudski postupci za tri slučaja krivolova na teritoriji općine Bugojno. U proljeće 2014. zabilježen je krivilov medvjeda, a u jesen prošle i početkom ove godine, krivilov dvije srne. U jednom sudskom sporu tuženo je i LD-o, zbog nanošenja materijalne štete na vozilu od strane divljači.

Inače, u posljednje vrijeme učestala je pojava stradanja divljači na putevima, kojima ona redovno prolazi, a u pitanju su određene dionice puteva Bugojno-Gornji Vakuf-Uskoplje, Bugojno-Rostovo-Novi Travnik, Bugojno-Donji Vakuf i Bugojno-Kupres. To je bio razlog da LD-a „Koprivnica“ uputi zahtjev Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH, za postavljanjem vertikalne signalizacije i obilježavanje pomenutih lokacija znakom „divljač na putu“, u svrhu poboljšanja sigurnosti saobraćaja i spriječavanja štete na matičnom fondu divljači u lovištu „Koprivnica“.

U 2014. i 2015. na cestama je zabilježeno stradanje jednog medvjeda, dvije divlje svinje, po tri srne i lisice, te po jedna kuna, jazavac, zec, vuk i divlja mačka.