Prostor kasarne „Admir Ljubuškić Šutak“ danas je vraćen Općini Bugojno.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

 
Prostor kasarne „Admir Ljubuškić Šutak“ u proteklom periodu bio je na raspolaganju oružanim snagama , a od danas nad ovim velikim prostorom brigu preuzima Općina Bugojno, koja je nakon što su pripadnici oružanih snaga danas oko 12:00 sati napustili krug kasarne osigurala kompletan nadzor i čuvanje tokom 24 sata dok mu se ne odredi naredna namjena. 
 

Kako je naglasio Samir Suljević, ispred Službe za zajedničke poslove Federacije i  Vlade Federacije BiH, riječ je o neperspektivnoj lokaciji ranijeg Ministarstva odbrane F BiH, kojeg je Općina Bugojno u cilju odbrane dala na upotrebu vojsci Federacije, a sada je došlo vrijeme da se to vrati općini.
– Nadamo se da će u narednom periodu izvršiti sve potrebne radnje da se Općina Bugojno u punom kapacitetu uvede u prostor ove lokacije. Smatramo da će ovaj potez omogućiti i da se Općina Bugojno razvija dalje jer ovdje su idealne okolnosti za uvodjenje male privrede, odredjenih industrijskih kapaciteta i vjerujemo da će to i načelnik i administracija iskoristiti na najbolji način- istakao je Suljević.
-S obzirom na potpisani sporazum izmedju Vijeća ministara i vlada entiteta , danas se lokacija predaje Vladi F BiH koja će u isto vrijeme predati lokaciju „Admir Ljubuškić Šutak“ Općini Bugojno. Ovo je lokacija koju je Općina Bugojno stavila na raspolaganje Federalnom ministarsarsvu odbrane i izgradjene objekte, a oružane snage BiH su ih koristile i dobrim dijelom očuvale,  sada ih vratile i nadam se da će biti korištena na najbolji način – istakao je Džemal  Salkunić,  predstavnik Ministarstva odbrane BiH.
Načelnik Hasan Ajkunić izrazio je zahvalnost   Ministarstvu odbrane i Vladi Federacije BiH zbog dosadašnje saradnje ali i radost što se jedan ovakav prostor stavlja na raspolaganje lokalnoj zajednici:
-Ovo je prekrasan kompleks, koji se proteže na oko 800 dunuma, ima 12 objekata i jedan vjerski objekat, a na lokalnoj zajednici je da osmisli kako iskoristiti ovaj prostor.  Čekali smo dugo godina na ovaj prostor, i iako smo ga dobili na korištenje u narednih 10 godina, očekujemo da će biti vraćen u trajno vlasništvo. Vjerujem da će lokalna zajednica, općinsko vijeće u saradnji s Vladom Federacije BiH uspjeti stvoriti dobar poslovni ambijenti i poslovnu zonu u interesu ne samo Bugojna, nego i cijele regije – naglasio je načelnik Ajkunić.
Danas je upućen poziv svim zainteresiranim da se obrate resornim službama kako bi prikupili informacije i donijeli kvalitetne odluke o korištenju ovog prostora na najbolji način za cijelu lokalnu zajednicu, ali i regiju.