Topa-tradicionala kuhinja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Topa je tradicionalno jelo koje potiče iz osmanske kuhinje i danas je posebno popularno u BiH i Turskoj, ali i šire.  Tokom mjeseca ramazana,  nezaobilazan je dio iftara.

Topa se priprema za svega nekoliko minuta uz topljenje sastojaka na laganoj vatri dok se ne sjedine u glatku smjesu. Izbor i kvaliteta sireva su od ključnog značaja da biste dobili najbolji okus ovog jela.

Sastojci:

400 g svježeg sira

200 g dimljenog sira

200 g bijelog sira

2 dl mlijeka

2 jaja

50 g maslaca/kajmaka

100 g milerama

1 šolja vrhnja za kuhanje

1 kašika soli

Priprema:

U posudu staviti maslac, izliti vrhnje za kuhanje pa svježi sir i mileram. Sve pomiješati pa doliti malo mlijeka i izmiješati da se sastojci sjedine. Dodati dimljeni sir i bijeli kriška sir, posoliti pa lagano miješati. Jaja dodati u topu, miješati nekoliko minuta da se sastojci sjedine i dobije željena gustoća tope. Tradicionalno poslužiti sa somunom.