Topa je tradicionalno jelo koje potiče iz osmanske kuhinje i danas je posebno popularno u BiH i Turskoj, ali i šire. Tokom mjeseca ramazana, nezaobilazan je dio iftara.
Topa se priprema za svega nekoliko minuta uz topljenje sastojaka na laganoj vatri dok se ne sjedine u glatku smjesu. Izbor i kvaliteta sireva su od ključnog značaja da biste dobili najbolji okus ovog jela.
Sastojci:
400 g svježeg sira
200 g dimljenog sira
200 g bijelog sira
2 dl mlijeka
2 jaja
50 g maslaca/kajmaka
100 g milerama
1 šolja vrhnja za kuhanje
1 kašika soli
Priprema:
U posudu staviti maslac, izliti vrhnje za kuhanje pa svježi sir i mileram. Sve pomiješati pa doliti malo mlijeka i izmiješati da se sastojci sjedine. Dodati dimljeni sir i bijeli kriška sir, posoliti pa lagano miješati. Jaja dodati u topu, miješati nekoliko minuta da se sastojci sjedine i dobije željena gustoća tope. Tradicionalno poslužiti sa somunom.