Dan otvorenih vrata u Općinskom sudu Bugojno

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Općinski sud Bugojno obilježio je Evropski dan civilne pravde. Dan otvorenih vrata ovog suda organizovan je za učenike i profesore Gimnazije, Srednje tehničke i Srednje stručne škole Bugojno.

 Evropski dan civilne pravde ustanovljen je 5.juna 2003.godine od strane Vijeća Evrope i Evropske komisije, a obilježava se svake godine u posljednjoj sedmici mjeseca oktobra. Cilj je da se pravosudni sistem približi svim građanima, kako bi im se omogućilo da bolje razumiju svoja prava, kao i da upoznaju sredstva, koja mogu koristiti prilikom njihovog ostvarivanja.Jedna od aktivnosti u sklopu obilježavanja ovog datuma, jeste , sada već tradicionalno organizovanje Dana otvorenih vrata u Općinskom sudu Bugojno , čiji je cilj , kako je danas istakla predsjednica Suda, Randžana Hadžibegović-Haračić, ukazivanje na transparentnost u radu ove ustanove, za sve građane.

U pratnji profesora, Općinski sud su, povodom Dana otvorenih vrata, posjetili bugojanski srednjoškolci, koji su u jednoj od sudnica održali zanimljivu simulaciju suđenja iz oblasti koju sami odaberu, bilo da se radi o krivičnom pravu, porodičnom pravu, maloljetničkoj delinkvenciji, ili nekoj drugoj oblasti, koja je u nadležnosti Općinskog suda. Bila je ovo prilika i da se učenici detaljnije upoznaju sa radom suda, procedurom prijema dokumenata i njihovog unosa u CMS sistem, te sa informaciono-komunikacijskim tehnologijama, koje primjenjuju u radu kao i sa radom Zemljišno-knjižnog odjeljenja.

123456789